Conjunctivita alergica

Simptome Èi diagnostic în alergii Conjunctivita alergica: simptome, cauze, tratament Conjunctiva reprezinta o membrana fina de tesut conjunctivita alergica transparent, traversat de vase de sange, care tapeteaza globul ocular partea alba a ochiului. Inflamatia ei declanseaza conjunctivita, care poate avea la origine mai multe cauze.
Autor: Dr. DeÈi experienÈa Èi studiile o recomandÄ ca medic oftalmolog cu competenÈe generale, sufletul a îndreptat-o cÄtre oftalmologia pediatricÄ.

Conjunctivita alergica: simptome, cauze, tratament Conjunctiva reprezinta o membrana fina de tesut aproape transparent, traversat de vase de sange, care tapeteaza globul ocular partea alba a ochiului — sclera, precum si partea interna a pleoapelor. Ce declanseaza aceasta conjunctivita alergica? Care sunt cauzele? Reactia alergica apare atunci cand ochiul intra in contact cu un alergen, raspunsul fiind eliberarea de histamina, care duce la o cascada de semne si simptome.
Factorii care duc la aceste reactii chimice interne sunt foarte variati: praf, polen, par de animale, plante de apartament, substante chimice, detergenti, cosmetice etc.
Semne si simptome
Practic, la copilul mic aniaproape orice viziune 0 6 câte linii noua, conjunctivita alergica care organismul nu a mai intrat in contact, poate sa determine o reactie chimica de acest fel.
Ulterior, dupa ce corpul produce anticorpi, reactia dispare sau apare mai rar. Astfel, intalnim foarte des aceste conjunctivite alergice la copilul mic, dar si la adultii care se stiu cu un teren alergic au astmrinita alergica sau fac des manifestari ale alergiilor la nivelul pielii.
Citeste si Hemoragia subconjunctivala Cum recunoastem conjunctivita alergica? Ce simptome are?
Articol scris de: Dr. Cristina Ciuca Primăvara, cunoscută și ca sezonul alergiilor, este anotimpul cu cel mai mare risc de disconfort ocular și cel mai problematic atunci când vine vorba de protecția ochilor, mai ales pentru cei care poartă lentile de contact. Printre cele mai întâlnite simptome ale alergiilor de sezon sunt senzațiile de arsură, roșeată, lăcrimarea abundentă sau mâncărimea. Toate aceste efecte neplăcute ale alergiilor oculare îți pot întrerupe rutina zilnică.
Dilatarea vaselor de sange declansata de eliberarea de histamina este urmata rapid de simptome oculare: inrosirea ochilor, senzatia de mancarime la nivelul nasului si ochilor, clipit des, simptome ce apar conjunctivita alergica ambii ochi in acelasi timp.
Daca reactia este una de vecinatate, putem avea conjunctivita alergica doar la un singur ochi — crema de fata noua, intepatura de insecte la nivelul pleoapelor, etc.
Conjunctivita: cauze, simptome si tratament | Medlife
Conjunctivitele de origine bacteriana sau virala afecteaza adesea doar un singur ochi. Abia ulterior, daca nu se respecta o igiena stricta, secretia poate aparea si la celalalt ochi.
ATENŢIE LA CONJUNCTIVITĂ!
Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene si virale, conjunctivita alergica nu este contagioasa. Este un aspect foarte important de retinut, deoarece nu este necesara separarea de colectivitate, ca la primele cazuri.

Conjunctivita alergica sezoniera Conjunctivita alergica sezoniera este cea mai comuna forma de conjunctivita alergica care apare ca reactie la polenul plantelor sau la mucegai. Apare tipic in aceasta perioada, martie — mai, si se asociaza cu rinitele alergice.
- Din cauza dispozitiei sale, mucoasa conjunctivala este in permanenta expusa actiunii factorilor alergizanti externi; mai mult decat atat, reteaua vasculara aferenta permite accesul rapid al imunoglobulinelor anticorpilor si celulelor inflamatorii la locul de contact cu alergenul respectiv — factor important in dezvoltarea procesului inflamator.
- Care sunt cauzele conjunctivitei?
- Scăderea vederii la ochiul stâng
- Nutriția restabilește vederea
- Conjunctivita - tipuri, simptome, cauze, diagnostic, tratament
- Conjunctivita alergica
- Conjunctivita alergica – Simptome si factori de risc
- Mihaela Beraru Nicolaescu Medic specialist Oftalmologie Conjunctivita este o afectiune inflamatorie a conjunctivei de cauza variabila : bacteriana, virala, alergica, factori iritanti.
Conjunctivita alergica perena In conjunctivita alergica perena, simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului, principalii alergeni implicati in aparitia ei fiind parul animalelor, praful si penele. Desi simptomele pot aparea pe tot parcursul anului si sunt mai putin severe decat cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava sezonier. Alte forme de conjunctivita alergica sunt cea vernala si keratoconjunctivita atopica, asociate cu dermatita atopica a pleoapelor si a fetei.
In ultimul caz, simptomele includ roseata, mancarime, arsuri, lacrimare, secretii vascoase si umflarea pleopelor.
Informatia oferita de www. Principala metoda de preventie in conjunctivita alergica este identificarea si evitarea alergenului care o decanseaza. Bolnavul poate sa prezinte simptome ale rinitei alergice sau ale alergiilor in genere, precum scurgeri nazale, tuse. Este important sa consultati medicul la primele simptome ale conjunctivitei. Factori declansatori in conjunctivita alergica Acest tip de conjunctivita este declansata de o reactie a sistemului imunitar la un alergen.
Nu in ultimul rand, conjunctivita giganto-papilara este un tip de conjunctivita asociata cu purtarea lentilelor de contact ce apare conjunctivita alergica reactie la solutia de intretinere a lentilelor de contact.
Tratament pentru conjunctivita alergica Tratamentul conjunctivitelor alergice se face cu picaturi sau unguent antiinflamator de tip steroidian sau nesteroidian. In unele cazuri, medicul poate decide sa administreze si un sirop sau pastile cu efect antihistaminic.
Potrivit National Institutes of Health, conjunctivitele alergice pot fi incadrate in trei mari categorii: conjunctivite alergice blande: conjunctivita sezoniera si perena; conjunctivite alergice severe: keratoconjunctivita vernala si atopica; conjunctivite alergice cronice: conjunctivita papilara si giganto-papilara. Conjunctivite alergice blande Cele mai intalnite si cele mai blande forme de conjunctivite alergice sunt conjunctivita sezoniera si cea perena. In cazul acestora sunt foarte rare cazurile in care este afectata si corneea. Conjunctivita sezoniera - acest tip de conjunctivita apare la orice varsta si, dupa cum ii spune si numele, in anumite perioade conjunctivita alergica anului, cum ar fi intervalul mai-iunie; de cele mai multe ori este cauzata de polen; mancarimile, secretia lacrimala abundenta, senzatia de arsura la nivelul ochilor sunt cateva dintre manifestari.
Uneori, spalarea cu apa rece poate reduce senzatia de mancarime sau usturime. Complicatii in cazul conjunctivitei alergice In lipsa tratamentului, conjunctivitele alergice sezoniere sau perene rareori duc la complicatii pe termen lung.
Navigare principală
In schimb, conjunctivita vernala si keratoconjunctivita atopica sau cea giganto-papilara au potential de deteriorare a vederii. In orice caz, este bine sa vizitati un medic oftalmolog pentru un sfat specializat si sa nu administrati nicio picatura sau alte leacuri babesti fara avizul medicului oftalmolog.
Cum tii simptomele sub control Medicul iti poate prescrie mai multe linii de tratament: antihistaminice si agenti vasoconstrictori; medicamente topice din clasa antihistaminicelor H1; combinatii de medicamente; corticosteroizi folositi cu frecventa redusa, antiinflamatoare nesteroidiene AINS ; antihistaminicele orale pot fi si ele folosite, mai ales daca pacientul are efecte sistemice aditionale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA Unele masuri suplimentare pot fi recomandate, pentru a imbunatati controlul simptomelor conjunctivitei alergice: lacrimi artificiale, pentru a dilua alergenii comprese reci cu gheata evitarea alergenilor spalarea frecventa a hainelor si dusuri sau bai frecvente, inainte de culcare vizita la cabinetul unui medic alergolog sau dermatolog, pentru acele conjunctivite alergice care nu sunt controlate in mod adecvat, cu medicamente topice si antihistaminice orale.